Waarom kracht-en sprongtraining vanaf de menopauze van levensbelang zijn!
- Liselot Haerens
- 9 apr
- 2 minuten om te lezen
Er is meer en meer awareness in de media en info over de impact van de menopauze. Het leek heel lang een probleem waar vrouwen maar moesten mee leren leven. Het is stillaan duidelijk dat heel veel fysieke en mentale klachten een rechtstreeks gevolg zijn van de menopauze én dat er oplossingen bestaan! Ik kop met 'levensbelang' en dat lijkt dramatisch, maar je leeft er letterlijk langer van én je levenskwaliteit zal stijgen.
Als je gezond ouder wilt worden, is krachttraining geen extraatje, maar een absolute must. Wat ik zo opvallend vind, is hoe wij onbewust zijn aangeleerd om te denken dat je het vanaf je 45e of 50e 'rustig aan' moet doen, je 'gewrichten moet sparen' en 'impact moet vermijden'. Het is een idee dat diep in onze cultuur geworteld zit, maar dat we moeten doorbreken. Vanaf je 30ste begint je spiermassa geleidelijk af te nemen, wat betekent dat je iedere dag een beetje minder sterk wordt. Wat veel mensen vergeten, is dat je spierkracht de sleutel is om je onafhankelijkheid te behouden en dagelijkse taken uit te voeren.
Er is al een shift bezig, maar in fitnesscentra zie je nog steeds het overgrote deel van de 40+ vrouwen bij de cardiotoestellen, en de mannen bij het krachtgedeelte. Zeker de groep die het meeste voordeel zou hebben van krachttraining en sprongtraining houdt het bij wandelen, lopen, fietsen en yoga en vermijden impact. Terwijl net kracht en progressieve belasting nodig zijn om je lijf sterk en veerkrachtig te houden. Wist je dat je botten druk, spanning en schokken nodig hebben om sterker te worden? Sprongen en impact zijn essentieel voor je botdichtheid.
Tijdens de menopauze verandert er veel in je lijf. Heel veel! Je oestrogeenlevels dalen, wat een kettingreactie veroorzaakt: sneller spierverlies, minder botdichtheid, meer vetopslag (vooral rond je buik), slechtere slaap, verminderde energie. Kracht-en sprongtraining vertraagt het spierverlies (sarcopenie), bouwt je spiermassa op, versterkt je botten, houdt je stofwisseling actief, verbetert je coördinatie, reactiesnelheid, explosieve kracht (valpreventie) en verkleint het risico op o.a. diabetes, osteoporose en hartziekten. Ik zie het dagelijks bij vrouwen die bij ons trainen: zodra ze starten met krachttraining en sprongtraining voelen ze zich energieker, sterker, slapen ze beter, en ervaren ze meer zelfvertrouwen in hun lichaam.
Het gaat echter niet alleen om fysiek sterker en gezonder worden. Sterke spieren zorgen ook voor hormonale balans. Krachttraining verhoogt de productie van groeihormoon, dopamine en testosteron. Het zijn hormonen die bijdragen aan meer spiermassa, energie, focus en herstel.
Je kan op elke leeftijd sterker worden en spiermassa opbouwen! Krachttraining werkt van binnenuit om geeft je hormonen, spieren en botten wat ze nodig hebben. Laat je niet afschrikken en begin ook met kleine sprongen en hupjes. Alle beetjes helpen om je lichaam te versterken voor de toekomst!
Comments